Priporočena sortna lista za krompir v letu 2021 in kaljenje krompirja pred saditvijo
Obvestila za javnost, JSKS |V priporočeno sortno listo krompirja za pridelavo v letu 2021 je vpisanih 17 sort, od katerih so 4 zgodnje sorte, 4 srednje zgodnje sorte, 6 srednje poznih sort in 3 pozne sorte.
Priprave na saditve krompirja v novi sezoni začnemo z izborom sort in naročilom semenskega krompirja. V letošnjem letu se je po nekaj letih premora zopet pripravila priporočena lista sort za saditev v sezoni 2021. Trenutno imamo v ponudbi veliko sort, nekatere med njimi slabo poznamo, ker na območju Slovenije niti še niso bile preizkušene. V izogib težavam, ki se lahko pojavijo, kadar se odločamo za pridelavo, ki niso bile vključene v preizkušanje se je v letošnjem letu ponovno oblikovala priporočena sortna lista katero pripravlja Kmetijski inštitut Slovenije.
V priporočeno sortno listo krompirja za pridelavo v letu 2021 je vpisanih 17 sort, od katerih so 4 zgodnje sorte, 4 srednje zgodnje sorte, 6 srednje poznih sort in 3 pozne sorte.
Preglednica: Priporočene sorte krompirja v Sloveniji v letu 2021
Sorta |
Zgodnost |
Gomolji |
Barva |
Barva |
Tip |
Uporaba |
Dobavitelj |
|
|
4 – pozne 9,5– zgodnje
|
|
mesa |
kožice |
kuhanja |
|
|
|
Zgodnje sorte |
||||||||
ACTRICE |
9,5 |
ovalni, debeli |
svetlo rumena |
svetlo rumena |
AB |
kuhanje in pečenje |
Roko d.o.o. |
|
ARROW |
9,5 |
okroglo ovalni, debeli |
bela |
svetlo rjava |
AB |
kuhanje in pečenje |
Interseme d.o.o |
|
COLOMBA |
9 |
ovalni |
svetlo rumena |
rumena |
AB |
kuhanje |
RWA Slovenija d.o.o. Roko d.o.o |
|
KIS SLAVNIK |
9,5 |
dolgo ovalni, zelo debeli |
svetlo rumena |
svetlo rumena |
AB |
kuhanje in pečenje, pomfrit |
Kmetijski inštitut Slovenije, RWA Slovenija |
|
Srednje zgodnje sorte |
||||||||
ARIZONA |
7,5 |
okroglo ovalni |
svetlo rumena |
rumena |
B |
kuhanje |
Interseme d.o.o. |
|
EXCELLENCY |
7,5 |
ovalni |
rumena |
rumena |
BC |
kuhanje, pečenje, pomfrit |
Interseme d.o.o. |
|
NATASCHA |
7,5 |
ovalni |
temno rumena |
rumena |
AB |
kuhanje |
Semenarna Ljubljana d.o.o. |
|
MARABEL |
7 |
srednji, okrogli |
rumena |
rumena |
AB |
kuhanje in pečenje |
RWA Slovenija d.o.o. Roko d.o.o |
|
Srednje pozne sorte |
||||||||
ALOUETTE |
6,5 |
dolgo ovalni |
svetlo rumena |
rdeča |
B |
kuhanje in pečenje |
Interseme d.o.o. |
|
CAROLUS |
6,5 |
ovalni
|
svetlo rumena |
rumena, vijolična očesa |
BC |
kuhanje, pečenje, pomfrit |
Interseme d.o.o. |
|
KIS KOKRA |
6,5 |
okroglo ovalni |
krem bela do svetlo rumena |
svetla |
B |
kuhanje in pečenje |
Kmetijski inštitut Slovenije, RWA Slovenija |
|
OTOLIA |
6 |
ovalni |
rumena |
rumena |
B |
kuhanje, pečenje, pomfrit |
RWA Slovenija d.o.o. Roko d.o.o |
|
RED FANTASY |
6,5 |
srednji, ovalni |
rumena |
rdeča |
B |
kuhanje |
RWA Slovenija d.o.o. Roko d.o.o |
|
RUDOLPH |
6 |
okroglo ovalni, debeli |
krem bela |
rdeča |
B |
kuhanje |
Interseme d.o.o. |
|
Pozne sorte |
||||||||
KIS SORA |
5 |
ovalni |
krem bela |
svetla |
A |
kuhanje, pečenje, pomfrit |
Kmetijski inštitut Slovenije, RWA Slovenija |
|
JELLY |
5 |
dolgo ovalni |
rumena |
rumena |
BC |
kuhanje, pečenje, pomfrit |
RWA Slovenija d.o.o. Roko d.o.o |
|
MOZART |
5,5 |
ovalni gomolji |
rumena |
rdeča |
B |
kuhanje in pečenje |
Roko d.o.o. |
|
Na sortno listo so uvrščene le najboljše sorte, ki so v dveh letih preizkušanja dale najboljše pridelke. Na sortno listo so uvrščene tudi 4 sorte, ki so zelo odporne na krompirjevo plesen. Odpornost sorte na krompirjevo je zelo pomembna za pridelovalce, ki pridelujejo krompir na ekološki način in za manjše pridelovalce, ki pri pridelavi krompirja ne želijo uporabljati veliko FFS. Te sorte so: KIS KOKRA, ALUETE, CAROLLUS, OTOLIA
Pri izboru sorte je pomembna tudi jedilna kakovost krompirja, ki se jo označuje s črkami A;B;C; in D. Tip A in AB je solatni tip krompirja, ki ima čvrsto meso in se ne razkuha. Tip B je večnamenski tip za kuhanje, srednje čvrst, C tip je moknat tip krompirja, ki se pri kuhanju običajno vsaj delno razkuha. Tip D je zelo škrobnat krompir za predelavo v škrob.
Nakaljevanje krompirja pred saditvijo
Za zgodnejši pridelek zgodnjega krompirja je priporočljivo krompir pred sajenjem nakaliti. Z nakaljevanjem krompirja pričnemo 2 do 3 tedne pred načrtovano saditvijo. Za pridelavo zelo zgodnjega krompirja, ki bo po sajenju pokrit s polipropilensko folijo (vrteks, kovertan), se priporoča nakaljevanje pri T 20 st. C. Z nakaljevanjem pri višji T dobimo na gomoljih manj stebel, kar pomeni manj gomoljev in s tem zgodnejši pridelek zlasti pri sortah, ki hitro polnijo gomolje npr. KIS Slavnik.
Za srednje pozne in pozne sorte se priporoča nakaljevanje pri T od 10 do 15 st. C. Nakaljevanje gomoljev pri nižjih T ima vpliv na večje število stebel in posledično tudi na večje število gomojev, kar lahko vpliva tudi na končni pridelek.
Pri nakaljevanju krompirja je pomembno, da kaliči ob saditvi niso predolgi in preveč krhki (opt. dolžina kaličev ob saditvi je od 0,5 do 1 cm). Kaliči naj bodo ob saditvi močni, zato je krompir priporočljivo kaliti v svetlih prostorih. Pred sajenjem krompirja je priporočljivo nakaljen krompir ohladiti na T tal, da semenski gomolj ob morebitni ohladitvi lažje prenaša nižje temperature. S sajenjem krompirja pričnemo, ko je njiva primerno vlažna za obdelavo tal in so ogreta vsaj na 70 C. Saditev krompirja v preveč hladna tla lahko vpliva na slabši vznik pri bolj občutljivih sortah.
Poleg omenjenih sort bo v letošnjem letu na tržišču še obilo drugih sort. Podrobnejši opis sort si lahko ogledate v Sortnem izboru krompirja za leto 2021, ki je bil pripravljen na KIS Slovenije.
Marija Kalan, KGZS – zavod KR