Sortni izbor krompirja v letu 2021
Obvestila za javnost, JSKS |Pripravili smo seznam priporočenih sort krompirja za Slovenijo za leto 2021, kjer so predstavljene le najboljše sorte, ki jih strokovnjaki priporočamo. Na seznamu priporočenih sort je skupno 17 sort.
Na trgu pa se pojavlja veliko več sort krompirja, o katerih pridelovalci malo vedo. Da bi jim tudi pri ostalih sortah olajšali odločitev o nakupu, smo pripravili tudi veliko širši sortni izbor za leto 2021.
Kmetijski inštitut Slovenije preskuša sorte krompirja v mikro poskusih v petih ponovitvah na več krajih po Sloveniji. Vsako leto želimo preskusiti najnovejše sorte na trgu in jih primerjati s standardnimi sortami, pridelovalci že poznajo. Opazovane lastnosti so natančno določene v metodiki preskušanja.
Sorte smo razdelili v tri skupine:
- - najbolj razširjene tuje sorte v Sloveniji, ki so bile vsaj tri leta v preskušanju
- - slovenske sorte.
Predstavitev je pripravljena tako, da so podani kratki opisi oblike gomoljev, barve mesa in kožice ter primernosti za uporabo, pridelovalci pa naj se za nakup sami odločijo in presodijo, kakšno sorto želijo, potrebujejo in znajo pridelovati ter kakšen krompir želijo njihovi kupci.
Sorte so po zgodnosti razvrščene od 9,5 do 3, kjer je 9,5 najzgodnejša in zagotavlja zadovoljiv tržni pridelek v ugodnih razmerah že cca. 50 do 60 dni po vzniku. Srednje pozne sorte za ozimnico (6,5) dozorevajo okoli od 90 do 100 dni po vzniku, medtem ko pozne do okoli 120 dni po vzniku. S pokrivanjem in nakaljevanjem dosežemo zgodnejši vznik in s tem tudi pridelek.
Pri mnogih sortah je omenjena steklavost in rjava pegavost. Obe sta pomembni napaki, ki se pojavljata v mesu gomoljev in ju ne vidimo, dokler gomoljev ne prerežemo oz. uporabimo. Pojavljata se ob stresu v suhih in vročih razmerah, zato sta pri nas lahko kar pogosti.
Pridelovalci v Posočju in tisti, ki so na drugih območjih, kjer je razširjena rumena krompirjeva cistotvorna ogorčica, dolžni pridelovati sorte, ki so odporne proti rasam Ro1 in Ro4 te ogorčice. Zato smo zanje opisom dodali dostopne kataloške podatke o tej lastnosti.
Če se želijo zainteresirani pridelovalci seznaniti s podrobnejšimi rezultati preskušanja posameznih sort krompirja, jih lahko najdejo na spletni strani Javne službe za poljedelstvo pri Kmetijskem inštitutu Slovenije (http://www.kis.si/Krompir/), kjer so prikazani vsi rezultati sortnih poskusov s krompirjem v Sloveniji od leta 2001 do 2019, rezultati za leto 2020 pa bodo dodani v kratkem.
- Peter Dolničar
KMETIJSKI INŠTITUT SLOVENIJE
Preglednica 1: Najbolj razširjene tuje sorte krompirja v Sloveniji
Sorta |
Zgodnost |
Gomolji |
Barva |
Barva |
Nekatere pomembne lastnosti |
Uporabnost |
||
|
(9,5-3) |
|
mesa |
kožice |
|
|
||
Zgodnje sorte |
|
|
|
|
|
|
||
ARROW |
9,5 |
okroglo ovalni, debeli |
bela |
svetlo rjava |
lepa oblika, dober okus, primerna za prekrivanje, odporna na rumeno ogorčico, primerna le do jeseni (do septembra ali oktobra) |
kuhanje in pečenje |
||
RIVIERA |
9,5 |
debeli, okroglo ovalni |
svetlo rumena |
svetlo rumena |
dober okus, primerna za prekrivanje, odporna na rumeno ogorčico, občutljiva na krompirjevo plesen na listih in gomoljih ter na rjavo pegavost |
kuhanje in pečenje |
||
ACTRICE |
9,5 |
debeli, okroglo ovalni |
svetlo rumena |
svetlo rumena |
velik zgoden pridelek, lepa oblika, dober okus, primerna za prikrivanje, primerna do novega leta |
kuhanje in pečenje |
||
ADORA |
9 |
ovalni, debeli |
svetlo rumena |
svetlo rumena |
primerna za prekrivanje, pranje gomoljev, odporna na rumeno ogorčico, manj izenačeni gomolji |
kuhanje in pečenje |
||
CARRERA |
9 |
ovalni, debeli |
temno rumena |
rumena |
hitro polni gomolje, za prekrivanje in pranje,odporna na rumeno krompirjevo ogorčico, povprečna jedilnost, precej vlažna, primerna do jeseni, srednje občutljiva na krompirjevo plesen, možnost rjave pegavosti |
kuhanje |
||
CELTIANE |
9 |
dolgo ovalni |
svetlo rumena |
rumena |
velik pridelek srednje debelih gomoljev |
kuhanje in pečenje ter pomfrit |
||
COLOMBA |
9 |
ovalni |
svetlo rumena |
rumena |
dobra zgodna sorta, občutljiva na sušo, ko je lahko močno steklava |
kuhanje |
||
LADY CHRISTL |
9 |
ovalni |
rumena |
rumena |
zelo dober okus, lep oblike, občutljiva na sušo |
kuhanje |
||
BARCELONA |
8,5 |
ovalni |
rumena |
rumena |
velik pridelek, srednje debeli gomolji, odporna proti ogorčicam |
kuhanje |
||
BELLAROSA |
8,5 |
zelo debeli, okroglo ovalni |
rumena |
rdeča |
velik pridelek, hiter vznik, slabša oblika, nekroze na gomoljih, kratka dormanca, globlja očesa |
kuhanje |
||
CASABLANCA |
8,5 |
ovalni |
krem bela |
rumena |
kakovostna zgodna sorta, gomolji srednje debeli |
kuhanje in pečenje |
||
CERSIA |
8,5 |
dolgo ovalni |
svetlo rumena |
rdeča |
drobnejši gomolji, pridelek velik, po okusu malo kisel |
kuhanje, pečenje |
||
EVEREST |
8,5 |
ovalni |
svetlo rumena |
rumena |
zelo velik pridelek, gomolji zelo debeli, nižja vsebnost sušine, opažena rjava pegavost |
kuhanje
|
||
PRADA |
8,5 |
ovalni |
svetlo rumena |
svetlo rumena |
velik pridelek, debeli gomolji, plitva očesa, opažena rjava pegavost |
kuhanje, tip A |
||
PRIMURA |
8,5 |
srednji, ovalni |
rumena |
rumena |
rodna, primerna za prekrivanje, pranje gomoljev, občutljiva na virusne bolezni |
kuhanje |
||
AGATA |
8 |
ovalni, srednji |
rumena |
rumena |
kakovostna zgodnja sorta, primerna za ekološko pridelavo |
kuhanje in pečenje |
||
ANUSCKA |
8 |
ovalni, debeli |
temno rumeno |
rumena |
zelo dobrega okusa, primerna za prekrivanje in pranje gomoljev |
kuhanje in pečenje |
||
DIVAA |
8 |
ovalni |
bela |
bela |
kakovostna sorta, večje število srednjih gomoljev |
kuhanje in pečenje ter pomfrit |
||
ESMEE |
8 |
ovalni |
rumena |
rdeča |
zelo velik pridelek, zelo debeli gomolji, nizka vsebnost suhe snovi |
kuhanje, voden |
||
EVORA |
8 |
okroglo ovalni |
bela |
svetla |
zelo velik pridelek srednje številnih srednje debelih gomoljev, povprečnega okusa, opažena steklavost |
kuhanje |
||
JAZZY |
8 |
dolgi, drobnejši |
rumena |
rumena |
srednji pridelek |
kuhanje, tip A |
||
MARIS BARD |
8 |
zelo debeli, okroglo ovalni |
bela |
bela |
debeli gomolji, občutljiva na nekroze na gomoljih, navadno krastavost, steklavost in rjavo pegavost |
kuhanje, do februarja |
||
RANOMI |
8 |
dolgo ovalni |
rumena |
svetlo rumena |
zelo velik pridelek, debeli gomolji, srednja kakovost -voden okus |
kuhanje |
||
ROSARA |
8 |
dolgi, kifli |
rumena |
rdeča |
majhen pridelek drobnih gomoljev |
kuhanje |
||
Srednje zgodnje sorte |
|
|
|
|
|
|
||
ARIZONA |
7,5 |
okroglo ovalni |
svetlo rumena |
rumena |
rodovitna srednje zgodna sorta, odporna proti suši, povprečnega okusa |
kuhanje |
||
ELFE |
7,5 |
srednji, ovalni |
temno rumena |
rumena |
zelo dobrega okusa, odporna na napake v mesu gomoljev, občutljiva na sencor, srednje občutljiva na krompirjevo plesen na listih |
kuhanje in pečenje |
||
EXCELLENCY |
7,5 |
ovalni |
rumena |
rumena |
zelo velik pridelek, občutljiva na metribuzin |
kuhanje, pečenje in pomfrit |
||
LA STRADA |
7,5 |
okroglo ovalni |
bela |
svetlo rumena |
zelo debeli gomolji, plitva očesa, povprečnega okusa |
kuhanje in pečenje |
||
NATASCHA |
7,5 |
ovalni |
temno rumena |
rumena |
dober pridelek, odličen okus, gomolji lepih oblik, ob suši mogoča rjava pegavost |
kuhanje, tip AB |
||
RED LADY |
7,5 |
dolgo ovalni |
rumena |
rdeča |
srednji pridelek, srednji gomolji |
kuhanje |
||
SORAYA |
7,5 |
ovalni |
rumena |
svetlo rumena |
zelo velik pridelek, debeli gomolji, slabša kakovost, pogosta rjava pegavost |
kuhanje |
||
ARINDA |
7 |
debeli, podolgovati |
svetlo rumena |
svetlo rumena |
zelo dobrega okusa, odporna na rumeno krompirjevo ogorčico, občutljiva na krompirjevo plesen na listih, ob stresu močno izrašča |
kuhanje in pečenje |
||
CAMMEO |
7 |
srednje debeli, ovalni |
svetlo rumena |
rumena |
rodovitna nova sorta, odporna proti krompirjevi plesni, primerna za ekološko pridelovanje |
kuhanje in pečenje |
||
ELECTRA |
7 |
debeli, ovalni |
rumena |
rumena |
zelo rodovitna sorta, s srednje debelimi gomolji in nizko vsebnostjo sušine, zato slabša jedilna kakovost |
kuhanje |
||
MARABEL |
7 |
srednji, okrogli |
rumena |
rumena |
velik pridelek, zelo dobrega okusa, pranje, odporna na rumeno krompirjevo ogorčico, ni primerna za lahka peščena tla, zahtevna sorta za pridelavo |
kuhanje in pečenje do marca |
||
Srednje pozne sorte |
|
|
|
|
|
|||
CAROLUS |
7 |
ovalni
|
svetlo rumena |
rumena, vijolična očesa |
številni srednje debeli gomolji, pridelek velik |
kuhanje, pečenje, pomfrit |
||
ALOUETTE |
6,5 |
dolgo ovalni |
svetlo rumena |
rdeča |
velik pridelek srednje debelih gomoljev, odlična jedilna sorta |
primeren za kuhanje in pečenje |
||
CONSTANCE |
6,5 |
ovalni |
rumena |
rumena |
velik pridelek, srednje debeli gomolji |
kuhanje, tip A |
||
FRANCELINE |
6,5 |
dolgi, kifeljčar |
rumena |
rdeča |
rdeč kifeljčar, prepozen za nadomestilo Kresniku |
kuhanje |
||
OTOLIA |
6,5 |
ovalni |
rumena |
rumena |
rodna, odporna proti krompirjevi plesni na listih |
kuhanje, pečenje in pomfrit |
||
RED FANTASY |
6,5 |
srednji, ovalni |
rumena |
rdeča |
velik pridelek, oblika in izenačenost, bolj vlažno meso od sorte Desiree, srednje občutljiva na sencor |
kuhanje in pečenje |
||
SANTE |
6,5 |
srednji, ovalni |
rumena |
svetlo rumena |
odpornost proti boleznim in škodljivcem, tudi ogorčicam, lahko slabša kakovost, kratka dormanca, ni za lahka tla, ob suši rjava pegavost |
kuhanje in pečenje |
||
SOLARA |
6,5 |
srednji, ovalni |
rumena |
rumena |
odpornost proti virusnim boleznim in rumeni ogorčici, povprečna jedilna kakovost |
kuhanje |
||
SOPRANO |
6,5 |
ovalni |
krem |
rumena |
srednji pridelek, gomolji srednje debeli, številni, povprečnega okusa |
kuhanje, pečenje |
||
ADATO |
6 |
dolgo ovalni |
rumena |
rumena |
Dolgi, srednje debeli gomolji, |
Kuhanje, pečenje |
||
CONCORDIA |
6 |
ovalni |
rumena |
rumena |
izenačena, dobra jedilnost |
večnamenska sorta, tudi pomfrit |
||
DESIREE |
6 |
srednji, podolgovati |
svetlo rumena |
rdeča |
odličen okus, občutljiva na navadno krastavost, belo nogo, deformacije |
večnamenski krompir, tudi pomfrit |
||
MONTE CARLO |
6 |
ovalni |
bela |
rdeča |
dober pridelek, lepe oblike, srednji gomolji, ob suši mogoča steklavost, odporna proti ogorčicam |
kuhanje |
||
ROMANO |
6 |
debeli, okroglo ovalni |
krem bela |
rdeča |
velik pridelek na lažjih tleh, nekroze na gomoljih, oblika gomoljev, navadna krastavost, ob suši mogoča steklavost |
kuhanje |
||
RUDOLPH |
6 |
okroglo ovalni, debeli |
krem bela |
rdeča |
zelo dober pridelek, groba kožica, očesa |
kuhanje |
||
Pozne sorte |
|
|
|
|
|
|||
CARLINGFORD |
5,5 |
drobnejši |
bela |
svetlo rjava |
odpornost proti virusnim boleznim, občutljiv na sivenje v mesu gomoljev in steklavost |
kuhanje |
||
JELLY |
5,5 |
debeli, ovalni |
rumena |
rumena |
velik pridelek, srednja oblika gomoljev, jedilna kakovost, odporna na stresne razmere |
kuhanje, pečenje in pomfrit |
||
JOLY |
5,5 |
debeli, ovalni |
krem bela |
svelta |
velik pridelek debelih gomoljev |
kuhanje |
||
KENNEBEC |
5,5 |
zelo debeli, okroglo ovalni |
bela |
bela |
okusnost, občutljivost na krompirjevo plesen na gomoljih in strojni izkop |
kuhanje in pečenje |
||
MOZART |
5,5 |
ovalni gomolji |
rumena |
rdeča |
zelo velik pridelek, oblika, izenačenost, v stresnih razmerah je možna steklavost |
kuhanje |
||
AGRIA |
5 |
debeli, podolgovato ovalni |
rumena |
rumena |
okusnost, odpornost na virusne bolezni, deformacije gomoljev, občutljiva na krompirjevo plesen, ob suši možna steklavost |
pomfrit, kuhanje in pečenje |
||
DAIFLA |
5 |
ovalni |
krem bela |
svetlo rumena |
zelo velik pridelek, debeli gomolji, srednja kakovost, možne nekroze na gomoljih ob okužbi s PVY |
kuhanje |
||
MANITOU |
5 |
ovalni |
rumena |
rdeča |
velik pridelek, izenačen, dobrega okusa |
kuhanje |
||
Preglednica 2: Slovenske sorte krompirja
Sorta |
Zgodnost |
Gomolji |
Barva |
Barva |
Nekatere pomembne lastnosti |
Uporabnost |
|
(9,5-3) |
|
mesa |
kožice |
|
|
KIS SLAVNIK |
9,5 |
dolgo ovalni, zelo debeli |
svetlo rumena |
svetlo rumena |
zelo zgoden velik pridelek debelih izenačenih gomoljev, hitro polni gomolje, za pranje in prekrivanje, gomolji izenačeni, primerna do novega leta, nižja vsebnost suhe snovi |
kuhanje, pečenje, pomfrit |
KIS 07-194/94-1 (KIS BLEGOŠ) |
9
|
okroglo ovalni |
rumena |
rumena |
Srednje velik pridelke večjega števila srednjih gomoljev, zelo okusna zgodnja sorta |
kuhanje, pečenje, pomfrit, |
KRESNIK |
8,5 |
dolgi, kifeljčar |
bela |
svetla |
kakovostna za zgodno porabo, občutljiva na krompirjevo plesen na gomoljih, nekroze in sladkorni konec |
kuhanje in pečenje, solate |
KIS VIPAVA |
8,5 |
okroglo ovalni |
bela |
modro vijolična |
za zgodno porabo za pečenje, primerna tudi za ozimnico, ob kuhanju se kožica razbarva, srednje globoka očesa, višja vsebnost suhe snovi, možnost rjave pegavosti |
kuhanje in pečenje, pomfrit |
KIS SAVINJA |
7,5 |
okroglo ovalni |
bela |
svetla |
zelo velik pridelek, večje število izenačenih debelih gomoljev, srednje plitva očesa, odporna proti krompirjevi plesni, občutljiva na pokanje gomoljev |
kuhanje |
KIS KOKRA |
6,5 |
okroglo ovalni |
krem bela do svetlo rumena |
svetla |
ekološka in konvencionalna pridelava, odporna proti krompirjevi plesni, srednje globoka očesa, ob suši možno pokanje gomoljev |
kuhanje in pečenje |
KIS KRKA |
6,5 |
okroglo ovalni |
bela |
svetla |
zelo dobra jedilnost, zelo velik pridelek, primerna za sušne razmere in lahka tla, debeli gomolji |
kuhanje in pečenje |
KIS SORA |
5 |
ovalni |
krem bela |
svetla |
odlična jedilnost, velik pridelek, primerna za hladno skladišče, občutljiva na plesen na gomoljih, ob suši in izraščanju možna steklavost |
solatni tip kuhanja (A), večnamenska, tudi pomfrit |
KIS RAZOR |
6,5 |
ovalni |
rumena |
rumena |
zelo dobra jedilnost, velik pridelek, zelo debeli gomolji primerna za lahka tla, možnost rjave pegavosti |
kuhanje, pečenje, pomfrit, |